O nemogućim stvarima (Lk 5,1-11)

Jacopo Bassano: Čudesni ulov ribe Foto: Wikipedia.

Teško nam je povjerovati da nas Bog poziva. Poziv je pojam koji se povezuje najčešće sa svećenicima. Kažemo oni su pozvani. Međutim, nikako nam ne sjeda činjenica da je svaki Isusov učenik upravo pozvan. Petar dok nije postao svećenik i biskup je bio pozvan. On je imao svoju određenu ulogu.

Što Bog očekuje od tebe? Upravo to što je očekivao od ribara Petra. On želi sjesti u tvoju lađu. To jest, potpuno ispuniti tvoj život svojom prisutnošću. To nije nemoguće. Gle Isusa! Nije dugo raspravljao kakav je Petar: dobar ili loš, hoće li ga prevariti ili ostati vjeran do kraja. Isus ulazi u njegovu lađu. Utrpava se. Zamislite začuđeno Petrovo lice.

Isus želi biti s tobom. On dolazi u takvom trenutku kada se najmanje nadaš. Petar je radio. Izgleda da je imao zajedno s kolegama ribarsko poduzeće. Ribarili su zajedno. Zajedno su i čistili mreže.

Isus dolazi u trenutku kada je Petru bilo najteže. Dolazi tada kada je stari Šimun izgubio povjerenje u samoga sebe. Nije vjerovao da će se još išta dogoditi i da će uloviti ribu. Ljut je bio Šimun Petar na sebe. Svi znamo taj osjećaj kada si toliko toga obećaš. A sada izgledaš kao najžalosniji, napušteni psić. Teško je biti radostan pred kolegama i pred obitelji. Znamo da je Petar imao i punicu i ženu. Cijela obitelj. To je taj trenutak kada više ne znaš kako ćeš prehraniti svoju obitelj. Upravo tada dolazi Isus.

Što Isus traži od Šimuna? Kasnije će ga evanđelist osloviti s Petar. Što Isus traži od njega? Isus traži od njega vjeru. Iako sada Petar izgleda pomalo smiješno u očima svojih najbližih i tvrdi da se nalazi pred nemogućom misijom. Isus je dobro razumio Petrovu situaciju jer i sam se našao u istoj situaciji, u Nazaretu, kada su ga odbacili najbliži. Isus traži Petrovu vjeru kako bi mu pokazao njegov poziv. Njegovo posebno poslanje medu ljudima. Petar mora još jednom postati smiješan u očima svojih najbližih. On će baciti mreže u podne. Tada se ne hvata riba. Bili su već na moru i nisu ništa ulovili. Na sve što Petar govori da nije moguće, Isus mu odgovara znakovima i govori: Sa mnom je sve moguće.

To sve događa se i tebi. Isus želi ući u lađu tvoga srca, ali ti govoriš: Gospodine ovdje je tijesno i nered je. Neugodno mi je. Grješan sam. Ali on ti odgovara: Poslat ću svoga anđela koji će žarom očistiti tvoja usta i tvoje srce.

Ti govoriš da nećeš moći jer ti je život težak i nije dobra još jedna obaveza, ali Isus govori: Sve što ti nazivaš nemogućim zajedno sa mnom postoje moguće.

Isus sjeda pokraj tebe. To jako puno znači. On je sjeo pokraj Petra pa tako želi sjesti i kraj tebe. To znači da ima povjerenja u tebe. On želi s tobom razgovarati. Ima samo za tebe posebne riječi. To je slika našega poziva u Kristu. On svojom prisutnošću poziva svakog čovjeka na obraćenje. Čisti ga i odvaja (Iz 6). Serafini koji su bili u Božjoj prisutnosti vikali u sav glas: Svet, svet svet. Na hebrejskom svet znači kadosh. Kados znači odvojen. Naš Bog je zaseban i sve može. Tko je u njemu, postaje onakav kao što on jest.

Moja i tvoja grješnost prestaje u Isusu Kristu. Moja i tvoja nevjera prestaje u njegovoj blizini. Moja i tvoja smiješnost u očima drugih prestaje u njegovim očima. Nemoguće stvari po njemu postaju moguće. Poziv koji nam Bog daje je poziv na neprestanu prisutnost u Božjem zagrljaju. To je poziv koji se ostvaruje u svakom trenutku života i u svakoj situaciji. Sve što radiš, sve je upisano u tvoj poziv. Tvoja jutranja ustajanja, vođenje djece u vrtić, u školu. Upisan je i tvoj posao, trud i svako nastojanje oko dobroga. Upisano je i to kada si odbačen i izrugan. To se sve dogodilo Isusu. No, u njemu sve poprima novu dimenziju.

Piše: p. Arek

66 total views, 1 views today

(Visited 30 times, 30 visits today)

You may also like...