Svjedočanstva

DOJMOVI  S DUHOVNIH VJEŽI  2008.

Iskreno, bilo mi je prelijepo od početka do samog rastanka…sve je bilo u tako pozitivnom duhu…i dan danas osjećam da sam još tamo, misli su mi cijelo vrijeme tamo…razmatram o predavanjima i svemu što sam čula na njima. Taman mi je dobro došlo, večeras putujem na more raditi, mogu mirno ići jer sam napunjena Duhom svetim i snagom…

 Kada bude organizirana neka duhovna obnova ili možda susret bila bi zahvalna da mi javite. Hvala.
Marina Martinović

___________________________________________________________________

  Na početku bih vam zahvalila što sam i ove godine imala priliku sudjelovati na duhovnim vježbama. Svake godine to je predivno iskustvo koje uveseli i na poseban način oboji ljeto.Ove DV ponovno su pokrenule uspavani dinamizam duhovnosti u meni i odmorila sam duh. Stvarno je prekrasno kada je čovjek u mogućnosti provesti gotovo tri dana u šutnji i  promišljanju o vlastitoj nutrini i prijateljstvu koje ima s Bogom. Zaista je to plodno  ter ih je jako lijepo vodio i jako mi je drago što je svirao. Isusovci su opet bili otvoreni i pristupačni, vrt prekrasan za šetnju i razmatranja a hrana ukusna. Jako je lijepo bilo večernje klanjanje, sv. Misa u subotu i u nedjelju na „izletu“  u katedrali. To je zaista prekrasno provedeno vrijeme!

     I ponovno vam hvala za to lijepo iskustvo! Nadam se da neće biti posljednje.
Mirta Dumančić

____________________________________________________________________

Dok listam bilježnicu sa zapisima sa duhovnih vježbi, prisjećam se ponovno cjelokupne atmosfere.

Za početak, zašto sam se prijavila?

Otkada sam prije dvije godine otkrila ponovno vjeru na jedan drugačiji način, poželjela sam doživjeti iskustvo duhovne obnove. Što to znači biti na duhovnoj obnovi? Naime, tijekom jednog razgovora s prijateljicom, ona mi je ispričala svoje pozitivno iskustvo i oduševljenje, proživljenje određenog pročišćenja što je na mene ostavilo dubok dojam. I tako, nakon dosta vremena,kada sam ugledala poziv za ovogodišnje duhovne vježbe, odlučila sam se prijaviti. Što zbog odlične teme – Slobodni u duhu ( mislim čežnja svakog vjernika J) i voditelja, patera Areka, kojeg znam sa studentskih klanjanja.

 Dojmovi nakon duhovnih vježbi?

 Prvi iskreni dojam nakon završetka bio je blago razočaranje i zbunjenost. U glavi hrpa informacija i novootvorenih pitanja?! A ja sam očekivala da ću doživjeti određenu otvorenost duha i resterećenost. Međutim, kasnijim razmišljanjem shvatila sam da je kriva bila moja predodžba o duhovnoj obnovi. To nije nikakav detoksifikacijski tretman u wellness centru gdje nakon tri dana izađete prividno obnovljeni, niti super ljepilo koje će u kratkom vremenu pokrpati ono što je razjedinjeno.

Ne, vjera ne funkcionira na takav način, ne daje kartkoročna rješenja.

Baš sam danas pročitala u jednom članku zanimlljivu misao: ˝Proširili smo njihove horizonte, iako oni toga još nisu postali svjesni.˝

Tako sam i ja bila nesvjesna toga nakon završetka, a sada već uviđam koliko sam naučila. Urezala mi se rečenica patera Areka da je dovoljno ponijeti sa sobom jednu misao sa duhovnih vježbi i početi ju primjenjivati u svakodnevnici. Ja sam ih na skorašnji put u Australiju ponijela dvije i stvarno su mi dale jedno novo shvaćanje stvari koje su me do tada mučile i na koje nisam nalazila vlastite odgovore. Trebao mi ih je jednostavno netko protumačiti. Posebno bih istaknula predavanje o ispovijedi.

Kada mi je bilo naporno pratiti tempo predavanja, to su popravljali kratki predasi uz glazbu i glasno pjevanje ( i sada dok ovo pišem, u ušima mi odzvanja pjesma Ti si kralj). Atmosfera među curama bila je super, pamtim posebno zajedničke ručkove, boravak u vrtu…

Zaključno  – osjećam da sam narasla u vjeri, a to je mislim najbitnije, da nastavimo neprestano razvijati sebe, korak po korak do kvalitetne, vjerom utemeljene osobnosti.

Zato toplo preporučam duhovne obnove svima koji poput mene traže odgovore i  putokaze za svoj daljnji napredak u vjeri.

P.S. Pater Arek spomenuo je da postoje različite vrste duhovnih vježbi, npr. interaktivne duhovne vježbe gdje se uči kroz igru..Budući da se ja volim susretati s novim iskustvima, ako se ikada budu organizirale duhovne vježbe takvog tipa, preoručam se !

Andreja  Čondor

__________________________________________________________________

  Duhovne vježbe u 3 dana su mi bile uistinu teške i naporne, nisam odmah uočavala ikakve rezultate.

     Znala sam zašto sam došla i koja je svrha vježbi, bila sam prisutna na predavanjima i u molitvama. No moram reći da sam ˝opipljive˝ promjene vidjela i osjetila tek po završetku vježbi. Sva predavanja patera, druga iskustva i iskustvo vlastitog susreta s Bogom polako su se slagali u glavi i sve se ˝otvaralo˝ samo od sebe.

     Odluke , ciljevi, mijenjanje sebe same,pokajanje, novo ˝ja˝ su došli bez ikakvog požurivanja.

     I tu sam shvatila da Bog djeluje u svakom trenutku, da je u Njegovim rukama sve ! Samo se treba odlučiti i predati Mu se ! On će učiniti onako kako je najbolje!

     Zahvalna sam Isusu koji me pogurao da dođem preko meni dragih ljudi, jer sada ne bi ovako pisala i ne bi hodala u svijetlu s Njime. Hvala Mu !

Željka Marinić

______________________________________________________________

 

     Na duhovnim vježbama nam je bilo lijepo. Zahvaljujemo na svemu što ste učinili kako bi se mogli  dublje povezati s Bogom. Osjećamo kako smo se promijenile i kako sada drugačije gledamo na neke stvari i na svijet. Hvala što ste nam to omogućili.S lijepim uspomenama  šaljemo pozdrave.
Ana- Marija i Barbara Grgić 

__________________________________________________________________

Hvala na tri divna dana razmatranja i molitve! Izbor voditelja je bio pun pogodak. Ova sam 3 dana doživjela kao podsjetnik da se najbitniji i najintimniji doživljaji skrivaju u tišini…Svakidašnje obveze prečesto koristimo kao ispriku da je užurbanost nužna, jer inače ne biste stigli…a prečesto na taj način bježimo od sebe. U samo tri dana doživjela sam ponovni susret sa samom sobom, prisjetila se kakva osoba želim biti, a sv. Misa , molitva te duhovni nagovor p. Areka, bili su tu kao ohrabrenje…da je našem Bogu sve moguće… i da se uvijek svemu treba nadati, za sve moliti i žrtvovati se. Ovi su me dani posjetili da su najskrovitije stvari najvrednije i da treba slušati tišinu.

 Una Franc

_________________________________________________________________

    Na duhovnim vježbama sam pomislila gdje je to u mojem dosadašnjem životu vjera unijela optimizam. Pater nam je naglasio da je naša vjera lijek. Zapitala sam se kako raste moja vjera; postoji li uopće dinamizam u mojoj vjeri – jer kad odrastemo preuzimamo svoju odgovornost prema vjeri.

Druga tema koja me je zaokupila je krepost čistoće te razmatranje o tome koliko ova krepost ima utjecaja na naš duhovno – društveni život. O nam ovisi kako će se društvo oko nas formirati.

Kroz čitavu tematiku duhovnih vježbi provlačila se jedna zajednička nit: potreba čovjekove nutarnje stege; napora; potreba da očima vjere i svojom slobodnom voljom prihvatimo ono što nam se dešava u našim životima.
Ljubica Šimara

________________________________________________________________

Bio je jedan od običnih dana u tjednu. Sa prijateljicom sam otišla u obližnju katedralu na večernju misu. Nakon završetka mise prišla nam je jedna jako ljubazna gospođa. Bilo joj je drago što vidi mlade djevojke na misi četvrtkom.

Nakon što smo se upoznale, pozvala nas je na dvodnevnu Duhovnu obnovu u Rezidenciju Družbe Isusove. Budući da nikad nisam bila na duhovnoj obnovi odlučila sam sama otići, jer prijateljica je zbog obaveza bila spriječena ići sa mnom.

Nisam imala određena očekivanja, a postojala je doza neugodnosti i srama, budući da nisam poznavala nikoga od organizatora, niti sudionika. Sada, sa sigurnošću mogu reći, da je dvodnevno sudjelovanje u duhovnim vježbama jedno od mojih najljepših iskustava do sada. Kroz molitvu, pjesmu, razmatranje, a ponajviše kroz šutnju, približila sam se toliko Bogu, da sam htjela zaplakati od sreće.

Tijekom vježbi uspjela sam bolje upoznati sebe i Boga….te uvidjela važnost i snagu molitve. Predavanja p.Areka rasvijetlila su mi teme o kojima nisam imala prilike razgovarati. Sve moje brige i problemi postaju lakši, kad ih podijelim s Bogom, a put do Njegova srca je iskrena molitva….a ova Duhovna obnova učvrstila je moju vjeru, koja zna biti poljuljana zbog životnih okolnosti….Osim toga, stekla sam nova poznanstva….i dobila novu snagu za nove životne bitke!!!

Zahvalila bi se obitelji Malih Marija na organizaciji i gostoprimstvu i p. Areku na poučnim predavanjima…

Nadam se da ću imati prilike ponovno sudjelovati u Duhovnim vježbama i da će odaziv mladih biti još veći!!!

Z.M

 

(Visited 139 times, 4 visits today)