VELIKI ČETVRTAK: Hvala na razumijevanju

Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?
Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje.

(Ps 116, 12-13)

Godine 2008., još bogoslov, na putu prema jednoj župi, imao sam priliku pasivno sudjelovati u komentarima „kršćana” u jednome autobusu. Bio je to ponedjeljak. Obično se komentira svećenikova propovijed. Koja oduševljenja, razočaranja, kritike…! Taj sam ponedjeljak imao dojam da su svi ljudi ustali na lijevu nogu. Razočarani do kosti! Riječi njihovih komentara, koje nisam mogao prečuti, jasno su govore o stanju njihove duše, ali i vjere. Oni su, naravno, katolici, ili se barem tako nazivaju.

U tome trenutku imao sam u glavi oluju pitanja i propitkivanja svojega zvanja. Vjerujem da ima istine u svemu što su rekli, a jako mi se svidjela reakcija jedne sugovornice: „Ljudi, zar ne bi bilo bolje da idete svojemu svećeniku reći u lice što vam se ne sviđa?” Nastala je jedna grobna tišina! Ipak, želio bih danas zahvaliti svakom vjerniku na razumijevanju prema svećenicima.

Hvala što ih „podnosite” unatoč razočaranjima!

Hvala što imate hrabrost reći im svoje stavove i mišljenja!

Hvala što shvaćate da nemaju svi dar za uredske poslove, nemaju svi retoričku darovitost, nemaju osjećaja za sve!

Hvala što ih ne prosuđujete po izgledu, nego tek nakon razgovora s njima!

Hvala što im pomažete da ne nastupaju za neke svoje osobne interese, nego za interese Kraljevstva Nebeskoga!

Hvala što ih razumijete u nekim njihovim burnim i nepromišljenim postupcima, a da ipak poslije nađete vremena da im to date na znanje!

Hvala što shvaćate trenutke kad im uzmanjka nadahnuća!

Hvala što shvaćate da oni nisu servisne stanice, nego sugovornici za duhovni susret i razgovor!

Hvala što shvaćate da loše ponašanje pojedinih svećenika nije stav Crkve!

Hvala što im često izlazite u susret i tako potvrđujete da je obnova Crkve i promjena njezinih službenika na bolje moguća tek u trenucima velika i rizična truda da se čini dobro!

Hvala što se trudite razumjeti svećenike da biste ih bolje shvatili!

Hvala što podnosite trenutke kada previše govore, kada znaju govoriti o svemu i svima, a da pritom ne dopuste Riječi da siđe u srce svakog od vas!

Hvala što znate mnogo o njima, a opet molite za njih!

Hvala što molite za njih, posebno onda kada oni ne shvaćaju da bi prva žrtva njihovih propovijedi i govora trebala biti oni sami!

Hvala što im dajete do znanja da bi njihov govor trebli razumjeti ne samo koji znaju teologiju, koji su u Crkvi i njihovi prijatelji, trebali bi ih razumjeti i oni koji ih ignoriraju, i oni koji nikada neće doći u crkvu.

Hvala što ih podsjećate  da uvijek imaju dva slušatelja: jednoga vidljivoga i jednoga nevidljiva, skrivena!

Hvala što ih upućujete na čestu opasnost njihovih govora:  da govore samo onima koji su već unutra!

Hvala  vam i na upozorenju na drugu opasnost: govoriti samo onima koji nisu unutra, nego samo izvana. Tako će oni iz dana u dan govoriti onima koji znaju i onima koji ne znaju, onima koji su za njih i onima koji su protiv njih.

Hvala što razumijete da je svećenik katkad tužan dok se svi smiju, a da se smije dok su neki tužni!

Hvala što se ne čudite svećenicima, tim bićima nadarenim onostranim moćima koji su ipak među vama – siromašni i grešni poput vas, ali  svjesni svoje nesavršenosti da žive za ono odozgo!

Hvala što razumijete kada svećenici katkad šute jer je njihova tajna upravo zatvorena u šutnji molitve!

Hvala što zajedno s njima nosite njihovu veličinu, ali i samoću!

Hvala što ih neprestano svojim životom podsjećate da je Euharistija trenutak u kojem izbivaju iz svijeta kako bi ga liječili u njegovoj dubini!

Najviše vam hvala što molite za svećenike unatoč svemu, i što ćete danas, na dan ustanovljenja Euharistije i svetog reda moliti za njih ovo:

DUŠO KRISTOVA POSVETI GA!
Podsjeti ga, Gospodine, da je njegovo svećeništvo tvoje svećeništvo. Učini ne samo da bude ljubljen, nego da može ljubiti kao što ti ljubiš. Daj mu dar svogjea mira.

TIJELO KRISTOVO, SPASI GA!
Nahrani i njega sobom dok on nas hrani. Nemoj da gladuje usred obilja. Spasi ga, Gospodine, i od nas, njegovih vjernika.

KRVI KRISTOVA, NAPOJI GA!
Obnavljaj njegov žar svakoga dana, učini da bude svima dostupan, da žeđa za dušama i da pije Tvoju čašu do dna, Gospodine, i u radosti i u žalosti.

VODO IZ PRSIJU KRISTOVIH, OPERI GA!
Obnovi, Gospodine, obećanje njegova krštenja, milost potvrde i obećanje njegova ređenja. Učini novom svaku njegovu svetu misu. Privuci ga, Gospodine, na križ k sebi, da ne padne. Drži ga čvrsto uza se tako da s tobom uskrsne. Daj, Gospodine, da bude vrijedan povjerenja i da ga on sam ima.

O DORRI ISUSE, USLIŠI GA!
Poslušaj, Gospodine, kada te moli za pomoć, kada ne zna što bi učinio. Usliši ga, Gospodine, kada iz dubine srca zavapi k tebi. Budi mu prijatelj, Gospodine.

MEĐU RANE SVOJE SAKRIJ GA!
Zaštiti ga, Gospodine, od njega sama; on je samo čovjek kao i drugi. Spriječi sve one koji bi htjeli uništiti njegovo čovještvo i njegovo svećeništvo. On je tvoj, Gospodine. Drži ga na dlanu svoje ruke, Gospodine. Ne dopusti da ikakva gorčina uđe u njegovo srce. Daj da uvijek ostane sjedinjen s euharistijom, istodobno s Tobom i Tvojom Crkvom.

OD NEPRIJATELJA ZLOGA, BRANI GA!
Čuvaj ga i brani od sotone i njegovih zlih duhova koji bi ga htjeli proždreti i raspršiti njegovo stado koje si mu dao. Naoružaj ga, Gospodine, darovima Duha Svetoga.

NA ČASU SMRTI ZOVNI GA!
Gospodine, Ti po njemu spašavaš druge, ali on sam sebe ne može spasiti ako Ti ne budeš s njim sve do kraja. Često je sam i uplašen. Stani uz njega da ga ojačaš. Isuse, blagoslovi našega svećenika.

Vlč. Odilon Singbo

*1. puta objavljeno 28. ožujka 2013.

 1,298 total views,  1 views today

(Visited 186 times, 1 visits today)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*